Det behövs 110 sommarvikarier till vård och omsorgen i Vilhelmina – men bara 34 har sökt. Foto: SVT

Vilhelminas drag för att locka vikarier från andra orter: Gratis boende

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för många kommuner att hitta sommarvikarier till vård och omsorgen. I Vilhelmina söker man över 110 sommarvikarier – men hittills bara 34 har sökt. Nu lockar kommunen med gratis boende till sommarvikarier från andra kommuner.

– Vi jobbar intensivt för att få sommaren att gå ihop och vi är beroende av folk utifrån, säger Jenny Örnberg, socialchef i Vilhelmina kommun.

I Vilhelmina har man behov av personal till äldreboenden, hemtjänsten, gruppboenden av olika slag och personliga assistenter. Förra sommaren fick anställda flytta semestern och jobba övertid. Detta kostade kommunen över 3 miljoner kronor. Det var också slitsamt för personalen.

– Givetvis hoppas vi att erbjudandet gör att vi inte får så omfattande kostnader denna sommar. Men syftet är framför allt att vår ordinarie personal ska få välbehövlig semester, för de rycker in och ställer upp året runt, säger Jenny Örnberg, socialchef i Vilhelmina kommun.

Hoppas att fjälllivet lockar

Det behövs 110 sommarvikarier i Vilhelmina kommun för att klara sommaren, men bara 34 har sökt. Nu hoppas kommunen att folk från andra kommuner ska nappa på erbjudandet om gratis boende.

– Vi försöker vara attraktiva och hoppas att vi ska få respons. Vi hoppas att folk utifrån ska vilja komma hit och jobba. Folk vill kanske göra ett miljöombyte och passa på att vara i fjällen och få ett rikt naturliv parallellt med arbetsuppdaget, säger Jenny Örnberg.

Kommunen erbjuder gratis boende i elevhemmet eller ett bidrag till bostad upp till 4 000 kronor per månad för semestervikarier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.