Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Molly och Jennifer en dag på jobbet i deras epa. Foto: Stina Ahlinder/SVT

15-åringarna Molly och Jennifer i Sollefteå avlastar hemtjänsten med sin epa

Uppdaterad
Publicerad

Glesare scheman, mindre stress och mer fokus på omsorgsarbetet. Detta med hjälp av epa-ungdomarna Molly och Jennifer som avlastar ordinarie personal i sommar.

– Vi vill anställa fler nästa år, säger Sandra Andersson, enhetschef på Sollefteå kommun.

I år har hemtjänsten i Sollefteå haft det tufft att få ihop sommarbemanningen. Då fick de tänka om och valde att anställa Molly Modin och Jennifer Andersson Stenmark som kör epa. Att göra inköp, städa, och ta promenader med de äldre är några av arbetsuppgifterna de har fått.

– Vi tar oss runt överallt och händer det något går det ganska fort, säger Jennifer Andersson Stenmark, sommarjobbare i hemtjänsten.

Lyckat projekt

Det här är ett försöksår för projektet, men Sandra Andersson berättar att det varit lyckat och att de vill anställa fler nästa år.

– För vanlig personal har detta betytt att man kunnat glesa ut deras scheman, mindre stress och detta har märkts på personalen. Detta leder till att personalen mer kan fokusera på omsorgsarbetet, säger hon.

Se och hör i videon hur arbetet går till för Molly och Jennifer i epan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.