Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Här kör Edvin epa för hemtjänsten i Vilhelmina: ”Kul att vara med äldre”

Uppdaterad
Publicerad

För att rädda sommarbemanningen kör ett dussin ungdomar i Vilhelmina i sommar epa för hemtjänsten. 15-årige Edvin Hallins sommarjobb är nu att köra ut mat till äldre och ta promenader med dem.

– Jag tycker att det är intressant och jag tycker om att vara med äldre, säger han.

Liksom för många andra kommuner var det tufft för hemtjänsten i Vilhelmina att hitta personal till den här sommaren. Men inspirerade av ett epa-projekt i Dalarna erbjöd kommunen epa-ungdomar sommarjobb.

31 stycken anmälde intresse, vilket är nästan lika många som sökt vanliga sommarvikariat inom vården.

– Helt otroligt. Vi kollade att deras fordon var försäkrade, att matlådorna rymdes, sedan drog vi lott om vilka som fick jobbet, säger Birgitta Ohlsson, enhetschef vid hemtjänsten.

”Snabba och tjänstvilliga”

Sex killar och sex tjejer kör nu runt för hemtjänsten i sommar. Den första veckan har gått hyfsat bra trots en del oväntade praktiska problem. Till exempel hade matbutikerna en 18-årsgräns för att lämna ut matvaror.

– Men det största bekymret är egentligen att hitta tillräckligt med jobb åt dem. De är så snabba och tjänstvilliga, säger Birgitta Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.