Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle ha gått upp i dag” – Se Stina Munters berätta om när hon fick simningsorsakat lungödem under tävling. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Funktionären Stina fick simningsorsakat lungödem: ”Väldigt obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drabbas ungefär 50 deltagare i Vansbrosimningen av det som kallas för simningsorsakat lungödem. Stina Munters är en av dom som fått svårt att andas under ett lopp.

– Jag visste ju inte riktigt vad det var. Man hade mest hört att det skulle vara jobbigt att simma, säger Stina Munters som i dag arbetar som funktionär på Vansbrosimningen.

Sen 2016 pågår en forskningsstudie om simningsorsakat lungödem hos deltagare på Vansbrosimningen. Vid simningsorsakat lungödem kommer vätska från ens egna kropp in i lungorna.

Tog av sig våtdräkten

Stina fick symptom under en funktionärstävling när det var ungefär 1 kilometer kvar av loppet. Hon bestämde sig då för att ta av sig våtdräkten och simma bröstsim resten av loppet.

Mer uppmärksam på de som hostar

Stina tycker i dag att hon har nytta av erfarenheten i sin roll som funktionär.

– Jag och andra funktionärer har blivit mer uppmärksam på de som hostar i vattnet.

Hon ser också positivt på att det forskas på det.

– Det kan ju vara svårt att som deltagare avbryta ett lopp och då kan det vara skönt att någon annan säger åt en att gå upp för hälsans skull.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så känner du av de första tecknen av simningsorsakat lungödem – se mer i videon Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.