Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Hårdstedt forskar på simningsorsakat lungödem – se vilka som drabbas mest i videon. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Simningsorsakat lungödem drabbar deltagare i Vansbrosimningen – forskningsstudie pågår

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drabbas 40-50 personer av så kallad simningsorsakat lungödem på Vansbrosimningen. Något som kan leda till drunkning.

Det visar en forskningsstudie som startade 2016 och har pågått sen dess, med uppehåll under pandemin. I forskargruppen ingår personal från bland annat Dalarna och Gävleborg.

– Ungefär 80-100 personer söker hjälp för andningsbesvär under tävlingen. Av dem har ungefär hälften simningsorsakat lungödem men alla söker ju inte hjälp, säger Maria Hårdstedt som är läkare och den forskare som håller i forskningsstudien.

Simningsorsakat lungödem innebär att vätska från den egna kroppen kommer in i lungorna. Det kan drabba den som simmar i kallt vatten.

”Plockar upp folk tidigare”

– Det vi har kunnat se sen studien startade är att antalet som blir svårt sjuka har minskat. Vi har blivit bättre på att ta upp folk tidigare ur vattnet.

Vansbrosimningen har också gjort andra åtgärder sen studien startade, bland annat skapat möjlighet att kliva ner i vattnet och värma upp innan start.

Fokuserar på hjärtat

I år ligger fokus på att studera hjärtat och dess belastning i samband med lungödemet. Man ska också utvärdera den akuta behandlingen, där patienterna ges ett ökat mottryck för att kunna pressa tillbaka vätskan i lungorna.

Studien har i dag tillstånd att pågå till 2025.

Detta har man sett hittills i forskningsstudien – klicka på videon ovan.

saker att tänka på inför vansbrosimningen

Provsimma i din våtdräkt och känn att den känns bra.

Gå ner i vattnet innan start så att kroppen hinner vänja sig vid det kalla vattnet.

Ta det lugnt i starten.

Om du drabbas av andningsbesvär – kliv upp ur vattnet och sök hjälp.

Källa: Maria Hårdstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.