Härom veckan uppmärksammas dyslexi i hela Europa. För trots att det är vanligt så får inte alla barn rätt hjälp i skolan.
Nils Malmström från Jädraås har dyslexi och har lärt sig läsa först nu när han fyllt elva år. Och det först när han flyttade till en skola i grannkommunen.
Nils Malmström läser själv i sin första bok någonsin, han har tränat att läsa i den många gånger de senaste veckorna ända sedan han lyckades knäcka koden – som det heter- till läsningen.
– När man kan läsa lite snabbare då blir det roligare om man förstår vad boken handlar om, berättar Nils.
Det var i våras som föräldrarna flyttade Nils från en skola i Ockelbo kommun, till Nynäs Montesori skola i Gävle. Då gick Nils i årskurs fyra och hade fortfarande inte lärt sig att läsa. Mamma Cecilia Hed Malmström berättar hur svårt de upplevde situationen.
– Hjälp fick han ju i skolan men inte rätt hjälp och de lärare som Nils hade när han gick på låg och mellanstadiet, de nästan skrek efter hjälp till honom, så det är klart att de var medvetna om hur svårt han hade det, säger mamma Cecilia.
Och för Nils blev skolan allt jobbigare och läxorna en enda stor press:
– Jag bara kände inte läxor, åhhh, jag orkade inte jag ville bara gå därifrån.
När Nils började på skolan i Gävle var hans läskunnighet på en sjuårings nivå enligt skolan. Trots att han var tio år. Här har han nu tvingats gå om årskurs fyra samtidigt får han träna läsning en halvtimme varje dag med specialläraren Ulrika Norling.
– På den här korta tiden har han lärt sig enormt mycket och gjort stora framsteg. Och det tror jag att han hade kunnat gjort tidigare om han hade fått mer riktat stöd, säger Ulrika.
Mamma Cecilia anser att skolan i Ockelbo inte hade samma möjligheter att ge rätt hjälp till Nils som skolan inne i Gävle har.
– Ja det är helt klart min upplevelse som förälder, säger Cecilia Hed Malmström.
I Ockelbo kommun säger ansvariga skolchefen Lotta Wennlund att kommunen ger hjälp till alla barn med läs- och skrivsvårigheter.
– Alla har pågående instatser och de utvärderas ständigt och om ingen utveckling sker så ska man ändra i de åtgärder som satts in.
Har ni gjort det i det här fallet?
– Jag kan inte svara på det men så jobbar vi med åtgärdsprogram.
Nils tycker själv att den hjälp han får här fungerar bättre än den han fick i Ockelbo.
– Jag tyckte det var jobbigt att man fick hjälp men ändå gick det lika långsamt att läsa, berättar Nils.
Måste man flytta från Ockelbo kommun för att få rätt hjälp till ett barn med dyslexi?
– Nej man ska absolut inte behöva flytta, säger skolchefen Lotta Wennlund.