Gagnefs kyrka satsar sig ur krisen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Gagnefs kyrka tömts på de sista lösa inventarierna. Kyrkan ska renoveras under ett helt år – till en kostnad av 21 miljoner kronor:

Efter flera år av diskussioner beslutade kyrkofullmäktige för en vecka sedan att renovera Gagnefs kyrka, en av de äldsta kyrkorna i Dalarna med anor från 1200-talet. Och all lös inredning i kyrkan har nu flyttats ut, för att magasineras under arbetet.

Foto: Lars-Gunnar Larsson

– Ja nu är det tomt, säger fastighetsskötaren Leif Sund som håller på med att köra ut den gamla kistan där kyrksilvret förvarades förr.

Renovering för 21 miljoner

Men samtidigt som församlingen satsar 21 miljoner kronor på renoveringen, kommer signaler på att allt fler väljer att lämna svenska kyrkan. I Dalarna gick drygt två och ett halvt tusen personer ur ifjol.

– Ja, så är det, men det här är vårt sätt att satsa framåt. Vi vill göra en mer ändamålsenligt kyrkolokal, ett sätt att möta framtidens behov, säger kyrkoherden Margareta Carlenius.

Satsar sig ur krisen

Ja, Gagnef väljer att försöka satsa sig ur medlemskrisen med nya lokaler, bland annat ska fem rader med kyrkbänkar tas bort och istället byggs en cafélokal. Och den gamla, invändiga isoleringen på väggarna som sattes upp på 1960-talet, ska också bort.

– Den gör ingen nytta, säger vår arkitekt. Murarna är mellan 140 och 180 centimeter tjocka och då krävs ingen tilläggsisolering, säger Åsa Hampgård som är fastighetsansvarig i Gagnefs församling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.