Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gagnefs kyrka är en av de äldsta i Dalarna. Starta klippet för att höra kyrkoherdens syn på satsningen 2017 och om den var rätt eller inte. Foto: Lars-Gunnar Larsson, SVT

Gagnefs kyrka renoverades för 21 miljoner: Nu säljs fastigheter och personal sägs upp

Publicerad

För bara två år sedan satsades 21 miljoner kronor på Gagnefs kyrka. Nu tvingas man sälja fastigheter och säga upp personal.

Gagnefs kyrka är en av de äldsta i Dalarna med anor från 1200-talet.  År 2017 satsade kyrkan 21 miljoner kronor för att renovera kyrkan inuti. Fem rader med kyrkbänkar togs bort bland annat och istället byggdes en cafelokal.

Förlorar ca 100 medlemmar per år

Men framtiden ser inte så ljust ut just nu. Varje år förlorar kyrkan cirka 100 medlemmar och för att få ihop budgeten så planerar man nu sälja två fastigheter samt säga upp personal.

“Det var absolut inte felsatsning, det är klart att det kostar pengar men kyrkan kan användas till mera saker än enbart gudstjänst” säger Margareta Carlenius, kyrkoherde. 

Starta klippet för att höra kyrkoherdens syn på satsningen och om den var rätt eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer