Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Margits åsikter om skötseln kring gravplatserna. Foto: Lotta Olin/SVT

Margit funderar på att lämna kyrkan – Avesta församling har slutat klippa gräset på hennes grav

Uppdaterad
Publicerad

Margit besöker kyrkogården och sköter om planteringarna på sin grav varje vecka. Hon är väldigt upprörd över att kyrkan plötsligt slutade klippa gräset på hennes grav.
– Vad ska jag göra? Ta med en gräsklippare eller ligga på knä med en sax och klippa hela ytan, undrar hon.

Margit struntar i om det är begravningsavgift eller kyrkoavgift som betalar för skötseln av kyrkogårdarna. Men en sak är hon säker på. Hon tycker inte att de som fortfarande är med i Svenska kyrkan ska behöva se ovårdade gravar när de besöker kyrkogården. 

– Det är kyrkans uppgift att sköta om kyrkogården.  

I klippet ser du hur det ser ut på Avesta kyrkogård och hör Margits berättelse om hur hon kände när hon såg det långa gräset när hon kom för att sköta om sin grav. 

SVT rapporterade · Hur ser det ut på kyrkogården där du bor?

13.03
Gå ur svenska kyrkan så får du några tusen kvar.
13.03
Svärfar är begrav på Avestas kyrkogård det ser för bedrövligt ut, det som visades på regionala i går var bare en del av bedrövelsen. Vi har en batteri trmmer som vi använder till att sköta graven med.
En fråga kan man lägga konstgrös fram för gravarna?
Nästa sak blir väl inträde till kyrkogårdarna.
Hur många går ur svenska kyrkan för att ha råd med skötseln? vilket ger mest klirr i kassan.Kyrko skatt eller skötsel avgift?
13.02
Järfälla kyrka sköts på ett utmärkt sätt! Mycket välvårdat! Beröm till församlingen.
11.19
Det är fantastiskt välskött på kyrkogårdarna i Malungsfors och Malung. All heder!
I Lima däremot vet jag, att det varit så ovårdat
att besökande gråtit.

Rosita
11.12
I år kom det ett erbjudande till oss att betala 275 kr/år för grundskötsel på sin gravplats ca 2x2,40m i Gagnef. (Rabattskötsel är en annan tjänst.) Vilket innebär klippning, rensa på grusad gravplats mm. Den ska hållas i vårdat skick. Om man inte vårdar gravplatsen själv eller antar erbjudandet så kan gravrättsinnehavaren mista gravrätten och gravplatsen återtas av kykogårdsförvaltningen enl brevet. Som skäl för att debitera angavs begravningslagen och att pengarna ska satsas på barn- och ungdomsverksamhet istället för skötsel av gravplatser, fick jag höra när jag ringde. Och en äng med blommor fick man inte anlägga för det ser ovårdat ut.
Detta kallas erbjudande. Det känns inte bra när man är medlem i Sv kyrkan och betalar flera tusen om året och inte får sin gravplats klippt längre.
10.43
Våra skolgårdar, borde vara lika välskötta, som kyrkogårdar... Allas lika värde..? 🤔
10.43
Här i Örebro samt Kumla kommun ser många gravar ovårdade ut. På norra kyrkogården i Örebro finns till exempel en plats för barn där gravar från 60-70talet övergivits. Träkors ligger på marken och gravstenar har sjunkit ner i marken så att man inte längre kan tyda vem som ligger begraven där. Jag skrev tidigare i år en insändare till lokala tidningen om det här problemet och fick ett svar från kyrkogårdsförvaltningen att det är gravrättinnehavaren som ansvarar för gravarna och att den övergivna/förfallna stilen uppskattas av många... Värt att poängtera är att många av dessa äldre gravar saknar gravrättinnehavare av naturliga orsaker. Det vill säga att de själv gått bort. Jag tycker det är bedrövligt hur svenska kyrkan väljer att hantera detta. Antingen låter man vissa gravar förfalla på gurnd av lathet eller så återvinner man dom så man kan tjäna lite extra pengar. För vem vill inte dela sin grav med en främling?

Jag ångrar inte att jag gick ur kyrkan för några år sedan. För är det så här man behandlar de döda så ser jag ingen anledning att stödja kyrkan överhuvudtaget.
10.41
Knislinge kyrkogård Skåne. Exemplariskt välskött i alla avseenden.
10.41
Varför betalar man inte avgiften så slipper man "vanvården"? Detta är bara en verkställighet av nuvarande lagstiftning. Skyll inte på församlingarna som följer lagen.
10.41
Man blir bara ledsen av att se hur illa skött det är på kyrkogården i Avesta, vi betalar våra gravar men dom bredvid är inte klippta så det fina på en av våra gravar märks inte.😢

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer