• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lennart Pettersson, kyrkoherde i Bjursås församling, förklarar varför det är rimligt att använda kyrkoavgiften till att hålla kyrkogården i vårdat skick. Foto: Lotta Olin/SVT

Avgift för gravskötsel i mer än hälften av Dalarnas församlingar

Uppdaterad
Publicerad

I Bjursås klipper församlingen gräset på alla gravar – utan kostnad. På Avesta kyrkogård vajar gräset högt till en följd av att församlingen vill driva igenom en ny taxa för gräsklippningen.

Om du får betala för gräsklippningen eller inte, beror på var du är gravrättsinnehavare. Församlingarna bestämmer själva hur de ska göra.

SVT Dalarna har kontaktat alla Dalarnas 39 församlingar. Mer än hälften av dem tar ut en särskild avgift för att klippa gräs på gravarna. 14 tar inte ut någon avgift.

Olika regler för gräsklippning

Alla församlingar tar betalt för att anlägga och sköta planteringar intill gravstenen. Men när det gäller gräsklippningen på den två kvadratmeter stora gravytan framför stenen gör församlingarna olika. 

I Bjursås klipper församlingen både gräsytan, och trimmar runt sten och plantering, utan att ta betalt. 

– Våra kyrkogårdar är en trädgård för många minnen och vi är måna om att bevara den i så fint skick som möjligt, förklarar Lennart Pettersson, kyrkoherde Bjursås församling. 

– Men det är också av rationella skäl. För det är enklast. 

Begravningsavgiften får inte gå till enskilda gravar

Enligt lag får begravningsavgiften inte gå till skötsel av enskilda gravar. De församlingar som väljer att inte ta betalt måste därför använda församlingens pengar, det vill säga kyrkoavgiften som alla medlemmar i Svenska kyrkan betalar, till skötseln.   

– Det är handlar om förhållandevis små summor i vår församling, säger Lennart Pettersson.

I klippet ger kyrkoherden i Bjursås församling sin syn på varför han tycker att det är rimligt att använda kyrkoavgiften till att hålla kyrkogården i vårdat skick. 

SVT rapporterade · Hur ser det ut på kyrkogården där du bor?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer