Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lennart Pettersson, kyrkoherde i Bjursås församling, förklarar varför det är rimligt att använda kyrkoavgiften till att hålla kyrkogården i vårdat skick. Foto: Lotta Olin/SVT

Avgift för gravskötsel i mer än hälften av Dalarnas församlingar

Uppdaterad
Publicerad

I Bjursås klipper församlingen gräset på alla gravar – utan kostnad. På Avesta kyrkogård vajar gräset högt till en följd av att församlingen vill driva igenom en ny taxa för gräsklippningen.

Om du får betala för gräsklippningen eller inte, beror på var du är gravrättsinnehavare. Församlingarna bestämmer själva hur de ska göra.

SVT Dalarna har kontaktat alla Dalarnas 39 församlingar. Mer än hälften av dem tar ut en särskild avgift för att klippa gräs på gravarna. 14 tar inte ut någon avgift.

Olika regler för gräsklippning

Alla församlingar tar betalt för att anlägga och sköta planteringar intill gravstenen. Men när det gäller gräsklippningen på den två kvadratmeter stora gravytan framför stenen gör församlingarna olika. 

I Bjursås klipper församlingen både gräsytan, och trimmar runt sten och plantering, utan att ta betalt. 

– Våra kyrkogårdar är en trädgård för många minnen och vi är måna om att bevara den i så fint skick som möjligt, förklarar Lennart Pettersson, kyrkoherde Bjursås församling. 

– Men det är också av rationella skäl. För det är enklast. 

Begravningsavgiften får inte gå till enskilda gravar

Enligt lag får begravningsavgiften inte gå till skötsel av enskilda gravar. De församlingar som väljer att inte ta betalt måste därför använda församlingens pengar, det vill säga kyrkoavgiften som alla medlemmar i Svenska kyrkan betalar, till skötseln.   

– Det är handlar om förhållandevis små summor i vår församling, säger Lennart Pettersson.

I klippet ger kyrkoherden i Bjursås församling sin syn på varför han tycker att det är rimligt att använda kyrkoavgiften till att hålla kyrkogården i vårdat skick. 

SVT rapporterade · Hur ser det ut på kyrkogården där du bor?

06.26
Hej! Här kan du gå in och berätta för oss hur det ser ut på kyrkogården dit du brukar gå. Sköts den ordentligt eller ser det ovårdat ut?
Vi vill veta - och skicka gärna bilder! 
06.44
Västanfors kyrkogård i Fagersta. Helt fantastiskt fin skötsel. Hatten av!
07.02
Bor i Sthlm! & innerstadens kyrkogårdar hålls fina! p.g.a det finns nog en bättre ekonomi här???
07.18
Likadant i Vansbro. Där tar dom ut en avgift.
07.23
Man måste betala om man inte vill sköta graven själv. Inget konstigt med det. Vi svenskar är bortskämda och tror att allt möjligt kan bekostas av skattemedel.
07.49
Vi betalar redan skatt för att graven ska bli skött på ett anständigt sätt. Om vi inte ens kan ta hand om våra avlidna och dess "hem" (grav), så är vi ett samhälle i förfall.
07.50
På Längbro kyrkogård i Örebro får vi betala för klippning runt gravarna. Tycker som personen i artikeln, att betalar man kyrkoskatten så borde skötseln självklart ingå. Det borde för övrigt klippas runt alla gravar oavsett. Det förfular väldigt när man ser hur det växer upp högt med ogräs runt vissa gravar kanske bredvid din egen. Man får en känsla av att klassamhället följer med dig in i det sista. Man ser tydligt vem som har råd kan och orkar. Skäms svenska kyrkan!
08.14
Kul att många engagerar sig! Vi har fått in lite inlägg som inte håller god ton och därför väljer vi att inte publicera dessa. Kom ihåg att respektera varandra. 
Tack ska ni ha. 
08.14
Kyrkogården vid ludvika Ulrika kyrka sköts perfekt.
08.58
D ser för JÄVLIGT ut trots att vi betalat fullt pris i flera år på GAGNEFS KYRKOGÅRD USCH

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer