Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) tror att Galaxen kan ge Borlänge kommun nya möjligheter. Foto: Ellen Johansson/SVT

Galaxen ska locka en halv miljon besökare om året

Uppdaterad
Publicerad

Planerna om att Galaxen ska omvandlas till ett kulturhus börjar ta form. Borlänge kommun jobbar just nu med att ta fram ett underlag till det beslut som politiken beräknas ta i sommar.

Ett köp av Folkets Hus och en satsning på 300 miljoner kronor kommer ge Borlänge en halv miljon fler besökare per år, enligt kommunledningen. Men tanken är att någon annan senare ska köpa fastigheten av kommunen och driva verksamheten, medan kommunen ska hyra.

– För det första skapar vi ett unikt hus med en mängd olika kunskaper, bibliotek, kulturskola, musikskola och Science center, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).

Unik möjlighet för stora evenemang

Jan Bohman (S) säger att kommunen också har ett erbjudande till landstinget: Om de önskar kan de få dit Musik i Dalarna och dess verksamhet med Dalasinfoniettan.

– Sen öppnar vi också upp för större konferenser som inte finns någonstans i Dalarna i dag. Vi öppnar också upp för större konserter och andra evenemang, det kan fylla en stor lucka.

”Skulle betyda jättemycket”

Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja och idén om att köpa Galaxen av Folkets Hus-föreningen, för 32 miljoner och sedan satsa på stor om- och utbyggnad, går nu vidare.

Tror du att det här blir en bra affär för kommunen?

– Ja jag inbillar mig faktiskt det. Ser man på de turistekonomiska effekterna, att vi lågt räknat, kan räkna med 500 000 besökare mer till vår härliga stad. Alla förstår att det skulle betyda jättemycket för både handel, restauranger, hotell och så vidare. Så jag tror att det här kommer att kunna skapa jobb också utanför kulturnäringen, säger Jan Bohman.

Två olika förslag

Det finns två förslag till beslut. Det ena förutsätter ett samarbete med Landstinget Dalarna och Musik i Dalarna och det andra förslaget planeras utan dem.

Galaxen ägs i dag av den ekonomiska föreningen Folkets Hus i Borlänge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer