Ett av tre förslag från Falu kommun. Kristinehallen kan byggas om för att bättre motsvara Dalasinfoniettans behov. Foto: Falugruppen

Så ska Falun behålla sinfoniettan

Uppdaterad
Publicerad

Borlänges erbjudande att husera Dalasinfoniettan i sitt nya kulturhus har satt fart på Faluns toppolitiker. Nu föreslår man flera tänkbara åtgärder som ska få sinfoniettan att stanna i residensstaden.

– Det bästa alternativet både för verksamheterna och för Dalarna är om kulturinstitutionerna finns samlokaliserade i Falun, menar Jonas Lennerthson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Joakim Storck (C), kommunalråd och Jan Fors (M) oppositionsråd.

Vill bygga om eller nytt

På onsdagsförmiddagen presenterar de därför tre tänkbara lösningar för att tillgodose Dalasinfoniettan och Musik i Dalarnas behov av lokaler.

Kristinehallen i Falun

Ett av alternativen är att bygga om Kristinehallen och göra lokalerna mer ändamålsenliga. Ett andra alternativ handlar om att bygga ut Kulturhuset tio14, dvs gamla Folkets Hus.

Förslag från Magasinet

Den tredje tänkbara lösningen är att bygga helt nya lokaler för Dalasinfoniettan och Dalateatern. Förslaget presenterades ursprungligen av kulturföreningen Magasinet och  innebär en fristående konsert- och teaterlokal mellan Magasinet och lokstallarna på stationsområdet.

En nybyggnation för både teater och konserter vid lokstallarna är ett av förslagen. Foto: Kulturföreningen Magasinet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristinehallen i Falun

Mer i ämnet