Så här kan det nya Konserthuset komma att se ut – ”Extra viktigt i tuffa tider att prioritera kulturen”, säger regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S). Foto: Falu kommun/Johan Lundahl, SVT

Region Dalarna vill satsa på ombyggnationen av Kristinehallen

Uppdaterad
Publicerad

Kristinehallen i Falun ska byggas om till konserthall. Det föreslås regionstyrelsen besluta i början av februari. Kommunen kommer att stå för kostnaden för ombyggnationen, men regionen vill hyra in sig för drygt 13 miljoner per år.

– En ny konsertlokal är en viktig satsning på Dalarna som kulturlän. Kultur kan vara en slags motor för samhällsutveckling och skapar en attraktiv plats men också drömmar och nya tankar, som behövs för att stärka ett län, säger Elin Norén (S) som är regionstyrelsens ordförande.

Här är turerna

Det har varit många turer kring upprustningen och ombyggnationen av Kristinehallen genom åren. I Maj 2022 avbröt kommunen upphandlingen efter att det anbud som kommit in varit betydligt dyrare än vad den beslutade budgeten tillät. Under våren 2023 var det regionledningen som ville bromsa eftersom deras kostnad då väntades öka med 12 miljoner kronor. Nu har man landat i en överenskommelse med kommunen som istället ger regionen en merkostnad årligen på 8,6 miljoner.

Kristinehallen i Falun

– Nu har vi använt tiden till att hitta ett stärkt samarbete med Falu kommun och att hitta billigare lösningar utan att tumma på konsertlokalens kvalitet. Det gör att kostnaden för Region Dalarna är betydligt lägre nu än hur den såg ut att bli, säger Norén (S).

Vad vill du säga till de som tycker att det finns viktigare saker att satsa på i besparingstider, till exempel vården?

– Det är extra viktigt i tuffa tider att prioritera kulturen och andra insatser som väcker tankar och bidrar till utveckling, säger Elin Norén (S).

Ska utnyttjas av regionfullmäktige

Ytan som regionen kommer att hyra in sig på kommer att vara 4 405 kvadratmeter, enligt regionen. En ny byggnad med bland annat entré, foajé, repetitionssalar och administrativa ytor uppförs i anslutning till den ombyggda konserthallen. Konserthallen ska vara tillgänglig för att också kunna nyttjas av regionfullmäktige.

Den 5 februari väntas regionstyrelsen fatta beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristinehallen i Falun

Mer i ämnet