Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Falugruppen, Anders Hansson/SVT

Upphandlingen av nya Kristinehallen i Falun avbryts

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun avbryter upphandlingen gällande ombyggnationen av Kristinehallen efter att det anbud som kommit in varit betydligt dyrare än vad den beslutade budgeten tillåter.

Tanken var att tillbyggnaden och ombyggnationen av Kristinehallen skulle ske under hösten 2022. Men nu visar det sig att det enda inkomna anbudet ligger alldeles för högt.

– Den beslutade budgeten är på 172 miljoner kronor för bygget och anbudet låg närmare 250 miljoner kronor, säger Joakim Storck (C), kommunalråd Falu kommun.

Valet 2022 Falun

Beror på prisökning och materialbrist

Att anbudet var så högt och dessutom det enda som kom in tror Joakim Storck beror på prisökningar i byggbranschen och materialbrist:

– Osäkerheten kring kostnadsutvecklingen gör nog att entreprenörer tar höjd för att själva inte bli lidande vid framtida prishöjningar. Att det blev så här kan också vara en fingervisning om att även andra byggprojekt kan bli dyrare än beräknat.

Förseningar att vänta

Nya Kristinehallen är tänkt att husera Dalasinfoniettan och därmed ha Region Dalarna som hyresgäst. Men om projektet nu blir mycket dyrare än planerat måste hyreskontraktet förhandlas om.

– Det här innebär ju förseningar och det är väldigt tråkigt, frågan är bara med hur mycket. Vi får justera lite och titta på varför det inte kom in fler anbud, säger Joakim Storck (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Falun

Mer i ämnet