Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Emilia Otterstam kommenterar det dåliga resultatet efter satsningen på valambassadörer i Falu kommun. Foto: Hannes Forssell/SVT

”Inte alls det vi önskade” – valdeltagandet sjönk kraftigt i faluområden trots satsning på valambassadörer

Uppdaterad
Publicerad

Trots Falu kommuns satsning på att öka valdeltagandet så minskade det kraftigt i områden där valambassadörer gjorde särskilda satsningar inför valet.

– Det var inte alls det vi önskade, vi hade ju en förhoppning att det skulle öka i och med våra insatser, säger Emilia Otterstam, demokrativägledare på Falu kommun.

I två valdistrikt i Falun – Bojsenburg och Nedre Norslund – gjordes för första gången speciella satsningar för att öka valdeltagandet med så kallade valambassadörer. Trots detta sjönk alltså valdeltagandet.

I Nedre Norslund röstade bara 65,8 procent i kommunvalet – en kraftig minskning från valet 2018 och 2014. I Bojsenburg minskade andelen röstande från 73 procent till 68,5 procent.

Valet 2022 Falun

Exakt vad satsningen kostade kommunen är inte sammanställt, men budgeten var på 100 000 kronor.

– Mestadels rör det sig om löner till våra valambassadörer och tryckmaterial för att sprida information, säger Emilia Otterstam.

Precis som på riksnivå så blev valdeltagandet i Dalarna lägre än 2018. I riksdagsvalet röstade 85,4 procent av dalfolket i år, jämfört med 87,6 i förra valet. Trenden med ökat valdeltagande sedan valet 2002 är därmed bruten.

Fotnot: Kommunvalet i Falun 2018 ogiltigförklarades eftersom en postsäck med röster kom in för sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Falun

Mer i ämnet