”De lyssnar inte på oss som kan” – musikernas kritik om nya Kristinehallen Foto: Anders Hansson

”Ombyggnation räcker inte” – musiker kritiska till nya Kristinehallen

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska det gå för kulturlivet i Falun och Dalarna? Den frågan ställs på sin spets under torsdagen när kommunfullmäktige i Falun ska besluta om en eventuell utbyggnad av Kristinehallen. Men trots att ledningen för Musik i Dalarna ställer sig bakom förslaget så är långt ifrån alla musiker i Dalasinfoniettan nöjda.

– Falun som residensstad borde ta ett större ansvar för musik- och kulturlivet i hela Dalarna, och då räcker det inte att bygga om Kristinehallen, säger förste konsertmästaren Anders Jakobsson som är en av många musiker i orkestern som medverkat i debatten.

Efter att Dalasinfoniettan hotade med att lämna Falun och flytta till Borlänge så kom förslaget om ombyggnad av Kristinehallen för att tillfredsställa sinfoniettan och deras huvudman Musik i Dalarna. Sinfoniettan har även erbjudits två nya tjänster i samma veva.

Kristinehallen i Falun

Saknar ett helhetsgrepp

Men bland många musiker i sinfoniettan finns ett stort motstånd till en uppiffad Kristinehall.

– Även om det här kan bli bättre för just oss i sinfoniettan så borde man ta ett helhetsgrepp om kulturen, och det saknar vi,  säger Jakobsson.

I klippet kan du höra konsertmästaren berätta om akustikproblemen i Kristinehallen och vad kommunalrådet anser om situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristinehallen i Falun

Mer i ämnet