Glamour vid filmpremiär

Uppdaterad
Publicerad

KILAFORS I helgen har det varit premiär på filmen ”The girl with the dragon tattoo”. Invånarna gick man ur huse för att se. Den var jättebra! Nu vill jag bara se tvåan, sa statisten Jan Edh från Segersta.

Röda mattan var utrullad, galakläderna på. Många var nyfikna på hur Hollywoodfilmen skulle skildra den egna bygden. Och det var nöjda besökare som efter filmvisningen på lördagkvällen lämnade den lilla biografen som fått äran att visa filmen hela fem dagar före den officiella premiären.

– Vi trodde ju knappt att det var möjligt att det här skulle gå att genomföra med en premiär på en så liten ort, detta innan filmen gått upp i storstäderna, säger producenten Malte Forssell.

Och nu vågar de som arbetat med filmen ta bladet från munnen. Filmen bygger på Stieg Larssons första roman ”Män som hatar kvinnor”. I den amerikanska versionen spelas huvudrollerna av Daniel Craig, Christopher Plummer och Rooney Mars.

400 personer fick se premiären i Kilafors. Många av de har varit direkt medverkande i filmen.

– Det var kul, vi kunde ju se vårat hus i flera scener, berättar

Adam Andersson.

För att få jobba med filminspelningen skrev alla inblandade på ett flera sidor långt avtal om tystnadsplikt, men nu kan de berätta hur det var att arbeta med en hollywoodfilm.

– Det fanns inga kompromisser. Behövde vi måla om ett hus så gjorde vi det. Det var bara vädret vi inte kunde styra över, säger Martinus Eriksson som var platschef under filminspelningen.

– Det här är det största som hänt, säger Thomas Lothström som var location manager och åkte runt med David Fincher för att hitta inspelningsplatser i Hälsingland.

Och kanske skulle Kilafors i framtiden kunna bli ett Kilawood. Regissören David Fincher och hans filmteam gillade i alla fall att jobba så gott som ostört i Hälsingland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.