Sommarkursen på Högskolan Dalarna handlar om ett globalt perspektivet på solceller. Foto: SVT/Anders Hansson

Strålande kurs med världsfokus

Uppdaterad
Publicerad

På högskolan i Borlänge pågår en sommarkurs om det globala perspektivet på solceller. Studenter och lärare från olika delar av världen medverkar i undervisningen.

Lea Treack från Tyskland är en av de 17 studenter som nu går sommarkursen i Borlänge.

Trots att solen strålar intensivt, bland annat mot de solceller som är placerade på högskolans tak, sitter studenterna inne på föreläsning efter föreläsning. Men det ska också bli grupparbeten, berättar Lea.

Högskolan Dalarna

– Vi ska göra ett grupparbete om projektering av ett solkraftverk. Vi ska klara att projektera anläggningarna för olika typer av väder och klimat, och utmaningen är att få ekonomi i det hela. Ingen kommer ju att sätta upp solceller bara för att vara ”grön”, utan det gäller att få solenergin att bära sig.

Läs även:

Juni: Miljonregn till solenergi

2014: Mästare i solenergi ska utbildas

Globalt perspektiv viktigt

Enligt Frank Fiedler, lektor på Högskolan Dalarna, är det viktigt att studenterna får lära sig om solceller på en global nivå.

– Vårt masterprogram är ett internationellt program och marknaden är internationell, så våra studenter ska förstå hur man dimensionerar solcellssystem i hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet