Här vill Google bygga ett datacenter i Horndal.

Google överklagar miljötillståndet i Horndal – ”Överflödiga regler”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni fick Google klartecken i form av ett miljötillstånd för att bygga ett datacenter med reservkraftsanläggning i Horndal i Avesta kommun. Men nu överklagar techbolaget mark- och miljödomstolens beslut.

Anledningen är att Google vill att vissa delar i tillståndet upphävs, man anser att till exempel länsstyrelsen inte ska kunna ställa krav på bolaget om energihushållningsåtgärder. Google menar att man kommer att nå miljömålen ändå.

Bolaget framhåller i sin överklagan att man kommer ansluta sig till Code of Conduct for Energy Efficiency in Data Centre, en av EU-kommissionen framtagen uppförandekod för att minska energianvändningen vid datacenter.

Google i Horndal

Argumentet: Modernt bygge

”Datacentret kommer att uppföras och designas så energieffektivt som möjligt utifrån den teknik som finns tillgänglig vid tidpunkten för idrifttagandet”, skriver it-jätten i överklagandet.

Just det moderna bygget i förhållande till regler som vanligtvis omfattar äldre industrier är något som bolaget inte anser bör gälla dem – de hävdar att vissa formuleringar i miljötillståndet är rent av ”överflödiga”.

Överklagan lämnas inom kort över till Mark- och miljööverdomstolen som ska se över tillståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Google i Horndal

Mer i ämnet