Linda Marie Dammen jobbar som sjuksköterska i Malung. Här berättar hon bland annat om skillnaderna i coronahantering mellan Sverige och Norge och varför hon inte känner sig trygg i Sverige. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Gränspendlare rädda efter coronaboomen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Jobbpendlare mellan Norge och Sverige börjar nu bli rädda för att korsa gränsen efter att coronasmittan ökat dramatiskt i de svenska gränskommunerna.

I Malung-Sälens kommun har nu fler smittats av covid-19 på en enda vecka än vad som smittats i de båda likvärdiga norska grannkommunerna Trysil och Engerdal under hela den nio månader långa pandemin.

– Sverige har inte kontroll längre. Det är så mycket mer smitta här hemma i Dalarna än vad det är i Engerdal och Trysil att jag inte känner mig bekväm här, säger sjuksköterskan Linda Marie Dammen i Malung.

Coronaviruset i Dalarna

Hon jobbar i norska Engerdal som gränsar till Dalarna men pendlar var tolfte dag till hemmet i Malung där hon sedan vistas i tio dagar.

Stora skillnader

Hanteringen av coronsmittan skiljer sig mycket mellan länderna.

I Trysil och Engerdal har totalt 53 personer konstaterats smittade av covid-19 sedan pandemin bröt ut i mars. Det kan jämföras med Malung-Sälen där 64 personer coronatestades positivt bara under vecka 48.

– I Norge är det en helt annan smittspårning, karantänsreglerna är helt annorlunda och det är böter om man bryter mot detta. Så är det inte alls i Sverige, säger Linda Marie Dammen.

– Man har haft en annan smittspridning i Norge och jag kan inte riktigt säga varför man lyckats bättre där, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Hur man än räknar är det ungefär tio gånger fler smittade och döda i Sverige om man jämför med Norge?

– Ja så är det ju, säger Anders Lindblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet