Sjuksköterskan Linda Marie Dammen berättar varför hon tycker att fjällanläggningarna ska hålla stängt. Foto: SVT

Hård kritik mot att öppna fjällanläggningarna: ”Det är bara pengar som styr – inte hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer hård kritik mot att fjällanläggningarna i norra Dalarna planerar att öppna till jul trots att coronasmittan i de berörda kommunerna vecka efter vecka är värre än någon gång tidigare.

– Jag tycker att det borde vara stängt. Det är bara pengar som styr, inte hälsa, säger sjuksköterskan Linda Marie Dammen som bor i Malung.

Företrädarna för skidanläggningarna anser det vara säkert att öppna och även smittskyddsläkaren i Dalarna har gett klartecken till att tiotusentals turister kommer till området. De menar att det är säkert att öppna.

Coronaviruset i Dalarna

Inte bara corona ska hanteras

 – Coronasmittan i Dalarna är hög och sjukvården är hårt belastad redan i dag. Plus att det då kommer benbrott och andra skador som de ska hantera utan att få ännu mer smitta. Folk borde hålla sig hemma, säger Linda Marie Dammen.

På en presskonferens med Folkhälsomyndigheten på tisdagen kommenterade generadirektör Johan Carlson frågan. Han säger att det finns en god dialog med regioner och stora aktörer för att se till så att fjällanläggningar kan hålla öppet och att det finns stort engagemang att öka testningen och se till så att inte trängsel uppstår i butiker.

– Därför har vi kommit fram till att det är rimligt att man fortsatt håller öppet, det är också i linje med övriga nordiska länder, säger Johan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet