Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet hör du badgäster berätta vad de tycker om satsningen – och varför de kan hålla gratis simundervisning i Lima och Transtrand. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Gratis simskola i norra Malung-Sälen – i söder tvingas barnen betala

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn i norra delen av Malung-Sälens kommun får gratis simskola.

Men barnen i södra delen av kommunen tvingas betala 500 kronor för simundervisningen. Skillnaden styrs av vem som ansvarar för bassängen.

– Det är bara att beklaga att ekonomin inte finns på alla ställen, säger Fredrik Eriksson, förvaltare vid Lima och Transtrands Besparingsskog som ligger bakom gratissatsningen i norr.

Bassängerna i norr inte kommunala

Besparingsskogarna tog för några år sedan över ansvaret för de båda simbassängerna i Lima och Transtrand.

De erbjuder nu alla barn i Lima, Transtrand och Sälenområdet gratis simskola. Sex lektioner vid anläggningarna Äråbadet och Tjärnheden direkt efter skolavslutningarna.

 – Underbart, många kanske inte har råd att ha sina barn på simskola, säger Lotta Martinsson som har barnbarn i simskoleålder.

Kommunen tar 500 kronor per barn

Men längre söderut, i själva Malung vid anläggningen Bullsjön, måste barnen betala 500 kronor till Malung-Sälens kommun för att delta i simskolan. Det är ändå en lägre avgift än hos många andra arrangörer och kommuner.

– Tidigare var det turistbolaget som skötte simskolan, vi fick veta för bara någon vecka sedan att de inte skulle fortsätta i år. Så det här fanns inte med i budgeten och därför behöver vi ta en avgift för att täcka kostnaden för simlärarna. Vi har fått ihop det med väldigt kort varsel och det känns otroligt viktigt, säger Linda Örneblad, kultur- och fritidschef i Malung-Sälen.

I videoklippet hör du badgäster berätta vad de tycker om satsningen – och så förklarar förvaltaren varför de kan hålla simundervisningen i Lima-Transtrand avgiftsfri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.