Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grisarna Sivert och Svea ska avlivas. ”Det sitter i hjärtat på mig” – Veronica Thorsén har fått beskedet att hennes grisar ska slaktas som ett led i att stoppa den afrikanska svinpesten. Vi träffade henne innan beskedet. Foto: SVT/Niko Ago

Svinpesten: Grisarna Svea och Sivert slaktas för att stoppa smittan

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Thorsén har haft grisarna Svea och Sivert i fem år. Men på tisdagen ska de slaktas som ett led i att stoppa spridningen av den afrikanska svinpesten.

– Jag har inget att säga till om, säger Veronica Thorsén, som arrenderar mark i Dalarna och har sin gård i Västmanland.

Beslutet om om avlivning fick Veronica på måndagen. Vid lunchtid på tisdagen kom besked från Jordbruksverket att det ska avlivas under dagen.

Veronica Thorsén är köttproducent och har omkring 200 nötkreatur, men bara två grisar. Grisarna har hon behållit av känslomässiga skäl. Nu ska grisarna slaktas och destrueras.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Det är tråkigt att ett sånt här beslut tvingas fram. Men samtidigt är det inte oväntat. Man förstod ju att nånting måste göras och även om det är jobbigt vill jag ju dra mitt strå till stacken, säger Veronica Thorsén.

Konsekvenser för lantbruket

Veronicas gård ligger i det smittade området, men hon arrenderar mark även på andra sidan den avspärrade zonen. Utöver att hon måste slakta sina grisar får svinpesten nu stora konsekvenser för lantbruket.

– När en maskin ska köras över gränsen måste den tvättas och desinficeras. Vi behöver köra hem balar och tröska, och allt det har vi i Söderbärke som ligger på andra sidan gränsen. Det blir en massa extrajobb, säger hon.

JORDBRUKSVERKETS BESLUT:

Den 11 september beslutade Jordbruksverket att samtliga grisar inom den smittade zonen ska avlivas. Totalt handlar det om 55 tamgrisar på fyra anläggningar i Västmanland, där Veronicas är en av de fyra, och en anläggning i Dalarna.

I beslutet står att avlivningen ska utföras på anläggningen, enligt instruktioner från Jordbruksverket och under övervakning av veterinär. Även hämtning och transport av de avlivade djuren ska utföras enligt instruktioner från Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet