Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akta dig för knäpparlarven när du odlar – hör Bränd Erika Forssells tre tips för att bäst lyckas med sin odling. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Grönsaksodlarens viktigaste råd till dig som ska börja odla

Uppdaterad
Publicerad

Nu är tiden för att börja odla här. Bränd Erika Forssell i Bjursås utanför Falun som driver en bondgård och säljer grönsaker sommartid, kommer med tre tips till dig som vill börja odla.

Så här års är Erika i full gång med att förså både det enda och det andra i grönsaksväg. Målet är en stor och fin skörd. Hon menar att allt fler intresserar sig för odling.

– Odlingsintresset har ökat mer och mer och det är många som vill odla till sin egen familj och försörja sig själv. Det är jätteroligt, men det är också viktigt att vi får i gång större produktioner runt om i Dalarna, säger Bränd Erika Forssell.

”Finns folk som vill”

Hon tycker att det är jättesynd att självförsörjningsgraden i Dalarna har minskat de senaste åren.

– Det finns folk som vill producera mat, men utmaningen är att man måste kunna få en inkomst av det. Man kan inte bara arbeta utan att ta ut någon lön, säger hon.

I videon: Varför ska man inte gräva upp ett land på en gräsmatta och odla där direkt under samma säsong? Hör grönsaksodlarens tre tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.