– Prata med kommunen och prata med grannarna, säger Karl Evald, jurist på Boverket.
Sedan den 2 juli kan småhusägare bygga ett extra 25 kvadratmeter stort hus på tomten. Husen kallas Attefallshus efter bostadsminister Stefan Attefall.
Men även om Attefallshusen inte kräver bygglov så måste bygget anmälas till kommunen och sedan måste man invänta startbesked. Påbörjas bygget ändå kan man få en byggsanktionsavgift.
– Du behöver ett godkännande av kommunen för att bygga på en viss plats och på ett visst sätt. Dessutom behöver du exempelvis grannens medgivande om du bygger mindre än 4,5 meter från tomtgränsen. Det är bra att få ett skriftligt godkännande från grannen, säger Karl Evald.
Intresset för de nya husen är stort runtom i landet, och Boverket får just nu många frågor om reglerna från allmänheten, kommuner och länsstyrelser.
Det är bra att tänka på att strandskydd och kulturmärkning kan hindra att man bygger Attefallshus. Och den som bor bredvid en järnväg eller nära ett militärt område riskerar också att få nej till bygget, tipsar Evald.
Fakta: Attefallshus
* Attefallshuset är ett hus på maximalt 25 kvadratmeter som får uppföras på samma tomt som ett bostadshus.
* Det kan antingen användas som bostad eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage.
* Det är tillåtet att bygga både en friggebod och ett Attefallshus på tomten. Men för Attefallshus, till skillnad från friggebod, krävs att man gör en anmälan till kommunen och inväntar startbesked från byggnadsnämnden.
* Det är inte tillåtet att bygga ett Attefallshus på en obebyggd tomt, bara en tomt där det redan finns ett en- eller tvåbostadshus.
* Det är inte heller tillåtet att ta byggnaden i bruk innan man har fått slutbesked från byggnadsnämnden.
* Det är tillåtet att bygga ut en friggebod till ett Attefallshus, men även då krävs anmälan till byggnadsnämnden.
Källa: Boverket (TT)