Gruvan i Grängesberg närmare öppning

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Grängesberg Iron AB som vill bryta järnmalm i den gamla gruvan i Grängesberg, har kommit ett steg närmare sitt mål.

Bolaget har nämligen fått tillstånd av myndigheten Bergsstaten för att bryta järnmalm i Grängesberg. Myndigheten har nämligen beslutat om så kallad bearbetningskoncession, vilket är en viktig milstolpe för projektet.

– Myndighetens koncessionsbeslut är efterlängtat och innebär ett stort steg mot återstarten av Grängesbergsgruvan, säger Gösta Bergman, styrelseordförande i Grängesberg Iron AB.

– Gruvan i Grängesberg var fram till stängningen 1989 landets tredje största järnmalmsgruva. Återstarten blir ett av de största industriprojekten i landet och innebär ett betydande och långsiktigt tillskott till Sveriges näringsliv.

Gruvbolaget Grängesberg Iron lämnade in en ansökan om bearbetningskoncession för drygt ett år sedan. Sedan dess har Länsstyrelsen Dalarna godkänt satsningen, under förutsättning att bostäder, infrastruktur och näringsliv inte påverkas negativt.

Nu när Bergsstaten lämnat grönt ljus så är nästa steg en omfattande miljöprövning i mark- och miljödomstolen.

Bolaget hoppas att allt ska vara klart så verksamheten kan komma igång år 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Grängesbergsgruvan

Mer i ämnet