Gruvbrytning oroar – förhandlingar igång

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingen om miljötillstånd för en gruva vid Bricka, Hudiksvalls kommun, började på tisdagen. Bolaget Svenska Vanadin AB redogjorde för den verksamhet de planerar men kommunen och länsstyrelsen anser att bolaget inte har förklarat allt.

Bolaget Svenska Vanadin vill starta ett dagbrott vid Gruvberget utanför Bricka. Det är inte bara brytningen som är en fråga för Mark- och miljödomstolen. Även förvaret av restprodukten, det vill säga den sand som blir över efter att vanadinet utvunnits, måste förvaras på ett sånt sätt att inte surt lakvatten rinner ut och förstör vattendrag nedströms.

Bolaget vill därför förvara blandningen av sand och vatten i ett enormt magasin invallat av tre dammar där den högsta är 27 meter hög. Cirka 12 miljoner kubikmeter sand kommer att förvaras när den är fullt utbyggd.

– Vi tycker att det fortfarande finns för stora osäkerheter kring vad påverkan blir av verksamheten. Hur kommer avfallet att bete sig och bete sig på lång sikt. Vad kommer det bli för utsläpp? Det kommer att påverka omgivningen, säger Ulrika Nilsson, miljöhandläggare Länsstyrelsen Gävleborg.

Kommunen emot ansökan

Länsstyrelsen vill att ansökan om miljötillstånd avslås. Och de är inte ensamma om att tycka att bolagets ansökan är otillräcklig. Även Hudiksvalls kommun är inne på samma linje.

Svenska Vanadin representant Christer Holmgren vill inte uttala sig förrän förhandlingen är slut och menar att alla frågor om gruvdriften kommer att besvaras i rättssalen.

Men även om Hudiksvalls kommun är emot den här ansökan så är inte dörren stängd för gruvindustrin.

– Vi är inte principiellt emot en gruva, det är ju utmärkt som ett riksintresse för vanadin. Men i den här ansökan är det avvisa i första hand och avslå i andra, säger Åsa Terent, kommunekolog Hudiksvalls kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer