Gymnasieskolan i Säter hotad

Uppdaterad
Publicerad

Dahlandergymnasiet, som är Säters enda gymnasieskola, har drabbats av rekordlåga ansökningssiffror inför nästa läsår och skolans framtid är nu hotad.

Endast 16 elever har valt Dahlandergymnasiet som förstahandsval inför kommande termin. Det kan jämföras med det 50-talet ansökningar skolan brukat få in tidigare år.

Det enskilt största tappet har man gjort på omvårdnadsprogrammet, som tidigare varit ett betydande dragplåster, men som nu fått konkurrens från Borlänge. Men även på de andra programmen har man mycket få, eller inga sökande. Men enligt skolans biträdande rektor Anita Johansson finns det ingen risk att skolan skall stänga ned helt. Istället kan det innebära att inga nya elever börjar på gymnasiet under 2015.

Dalarna – Dahlandergymnasiet

– Det kan innebära ett nollintag i år, så tar vi nya tag nästa år, säger Johansson.

Så det innebär inte att skolan är nedläggningshotad?

– Nej det gör det inte, det är det inte tal om.

Men det är inte en analys som delas av ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Mats Nilsson (S), som istället säger att det i längden är ohållbart med en skola med så få sökande.

– Skulle det hålla i sig kan det bli så att vi blir utan ett gymnasium, och det är ju inte alls bra. Vi känner att vi behöver ett gymnasium här i Säter, säger Nilsson.

Utöver den vanliga gymnasieutbildningen hålls också vuxenutbildningar och svenskautbildningar för invandrare. Dock berörs inte dessa av det låga söktrycket på gymnasieutbildningarna.

Dahlandergymnasiet – sökande förstahandsval

2015: 16 st

2014: 50 st

2013: 60 st

2012: 54 st

2011: 47 st

2010: 59 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dahlandergymnasiet

Mer i ämnet