Dahlandergymnasiets sista studenter gjorde sitt utspring på fredagsförmiddagen. Foto: Lars Gunnar LarssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här springer de sista studenterna ut

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara den sista skoldagen för det här läsåret på Dahlander kunskapcentrum i Säter. När årets studenter springer ut idag är det också den allra sista kullen som lämnar skolan när Säters enda gymnasium nu läggs ner.

– Det känns förstås tråkigt att vi nu skickar iväg de sista studenterna, säger Gunnar Johansson, rektor på skolan.

Det var våren 2015 som beskedet från politikerna kom att gymnasiet skulle läggas ner senast 2017.

Endast 16 elever hade skolan som sitt förstahandsval  till det kommande läsåret, vilket var ett alldeles för litet underlag för att driva en gymnasieskola.

Amal Isse, Khadija Hassan och Shukri Hassan har fått sina studentmössor Foto: Ulf Embretsén

Nollintag

Det har varit intagningsstopp från hösten 2015.  De elever som påbörjat sin utbildning innan dess har fått möjlighet att avsluta den och i dag, fredag, är det  21 elever som springer ut ur Dahlander kunskapscentrums lokaler. Gymnasieskolans allra sista dag.

Det är framförallt elever från vård- och omsorgsprogrammet samt några som gått samhällsvetar- och ekonomiprogrammen.

Foto: Lars Gunnar Larsson

LÄS MER: Ledsna elever gillar sin skola

Säter blir nu en kommun helt utan gymnasium med nationella program. Konkurrensen från bland annat Borlänge och Falun blev till sist för stor.

Eleverna vill gärna söka sig till de större orterna. Något som Gunnar Johansson förstår men också beklagar.

– Samtidigt som litenheten är ett hot på flera sätt, inte minst ekonomiskt, så finns det bra saker med den också, säger han och fortsätter:

– Här blir alla elever sedda. Vi har haft större möjligheter att anpassa undervisningen individuellt och vi ser i öppna jämförelser att vi lyckats väldigt bra med våra elever.

Firat hela veckan

De 21 eleverna har firat hela veckan som sig bör, med mösspåtagning och andra aktiviteter. Just nu ryms inte så mycket ledsna känslor för att deras skola de senaste tre åren nu går i graven.

– De här eleverna är förstås glada. De tycker som alla andra att det är roligt att ta studenten, refererar Gunnar från firandet.

I fortsättningen kommer fyra introduktionsprogram att finnas kvar på skolan. Även vuxenutbildningen är orörd,  med ca 200 studenter.

TV: Se ett inslag om de sista studenterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dahlandergymnasiet

Mer i ämnet