Den 2 juni är det utspring för studenterna i Uppsala. Foto: SVT

Studenter lägger tusentals kronor på fest och kläder

Uppdaterad
Publicerad

Att ta studenten kan vara dyrt och för många börjar kostnaderna redan tidigt in i sista terminen och fortsätter fram till studentdagen.

– Det kommer att gå på mellan 20.000 och 30.000, säger studenten Oliver Liss.

– Det börjar med 100-dagarsfest, studentkryssning och 50-dagarsfest, efter det är det andra aktiviteter, en studentgala och sedan börjar studentveckan och efter det studentresan, berättar Artina Rianberg, elev i Borlänge om aktiviteterna inför studenten.

LÄS MER: Studenter åker på resa för att fira – klarar inte examen

Dalarna – Studenten

De elever som SVT Nyheter Dalarna har pratat med upplever att firandet och kostnaderna kring studenten har trappats upp.

– Tittar vi några år tillbaka känns det inte alls som att det har varit samma press att man måste vara med på precis allt, säger Elin Johansson Björklund, elev i Borlänge som själv har lagt över 15.000 kronor på aktiviteter och saker till studenten.

TV: ”Man ska göra allt, det räcker inte att göra lite” – Se tv-inslaget om kostnaderna inför studenten.

Vissa elever har inte råd

Hur dessa aktiviteter finansieras skiljer sig fån elev till elev.

– Det är fifty-fifty. Jag betalar för festandet men sponsorer hemifrån står för finkostym och mottagning. Allt som allt landar det nog på mellan 20.000 och 30.000 tusen kronor, säger Oliver Liss till SVT Nyheter Dalarna.

Elin Johansson Björklund har lagt över 15.000 kronor på studentaktiviteter och kläder hittills. Foto: SVT

Samtidigt finns det elever som känner att de inte har råd att vara med på alla aktiviteter.

– Det kan verkligen vara ett problem, just för att man kan känna sig utanför för att man inte har råd, säger Natalie Hertz.

LÄS MER: Här får studenterna 80.000 för att stanna i skolan

Vissa bekostar själva

Samtidigt finns det elever som själva bekostar samtliga aktiviteter till studenten.

– Jag har ju själv slitit ihop de här pengarna och då tycker jag att jag kan lägga dem på vad jag vill, säger Elin Johansson Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Studenten

Mer i ämnet