Här får studenterna 80.000 för att stanna i skolan

Uppdaterad
Publicerad

För många studenter är det en självklarhet att åka på utomlandssemester för att fira att man ska ta studenten. Här har skolan valt att ge eleverna 80.000 kronor för en gemensam aktivitet, om de stannar hemma.

Att åka på studentresa innan examensdagen gör att flera elever varje år riskerar att missa slutproven och där med sin gymnasieexamen. På Soltorgsgymnasiet i Borlänge har så pass många elever åkt utomlands att skolan valt att ta till åtgärder.

Hans Carlsson, rektor på Soltorgsgymnasiet.
Dalarna – Studenten

– Vi betalar till exempel en avslutningsfest för eleverna om de lovar att inte åka på studentresa innan examen. På det viset är eleverna kvar på skolan och kan fokusera på slutbetygen sista veckorna, säger Hans Carlsson, rektor på skolan.

Eleverna bestämmer vart pengarna går

Eleverna får själva bestämma vad pengarna ska läggas på men det finns vissa krav från skolans sida.

– De här pengarna är ingen rättighet. Pengarna ska gå till något som alla kan ta del av. Ser vi att några åker ändå innan studenten så blir det inget, säger Hans Carlsson.

LÄS MER: Studenter åker på resa för att fira – klarar inte examen

”Klart det kan sticka i ögonen”

När SVT Nyheter Dalarna besökte Soltorgsgymnasiet diskuterade rektorn även det eventuellt kontroversiella i att spendera pengar på eleverna på det här viset.

– Det är klart att det kan sticka i ögonen på folk att vi lägger 80 000 kronor på en avslutningsfest. Men om det här gör att fler stannar i skolan sista tiden och faktiskt klarar sina betyg, då är det helt klart värt det, säger Hans Carlsson.

TV: ”Man har sett fram emot resan sedan man började gymnasiet” – Se tv-inslaget om studentresorna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Studenten

Mer i ämnet