Studenter åker på resa för att fira – klarar inte examen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år åker studenter runt om i landet på en veckas studentresa innan examensdagen. Det här är inte bara en resa full av fest utan något som gör att vissa elever inte klarar sin gymnasieexamen.

Snart är det dags för tusentals ungdomar runt om i landet att springa ut från gymnasiet. Men för många av dem börjar firandet långt innan examen faktiskt är ett faktum. Studentcharter har blivit något som många blivande studenter åker på. Och det gör de redan innan studentdagen, vilket har gjort att vissa inte klarar sin gymnasieexamen.

– Det känns som att de firar studenten innan de ens är klara. Tyvärr betyder det här ibland att vissa elever inte får de betyg som de skulle behöva, säger Annelie Westergren, lärare på Hagagymnasiet i Borlänge.

Dalarna – Studenten

LÄS MER: Här får studenterna pengar för att stanna i skolan

”Har sett fram emot det här sedan ettan”

Samtidigt har traditionen funnits under många år och för eleverna är det här en resa som planerats länge.

Alva Pedersen tar snart studenten från Hagagymnasiet.

– Det är ju kul att göra något med klassen en sista gång. Studentresan är något man gått och längtat efter sedan man började på gymnasiet,  säger Alva Pedersen, elev och blivande student på Hagagymnasiet.

LÄS MER: Studenterna ”gifter” sig för att få springa ut först

Får konsekvenser för lärarna

Att ett stort antal elever åker utomlands veckorna innan studenten får även konsekvenser för lärarnas arbete.

Annelie Westergren, lärare på Hagagymnasiet i Borlänge.

– Det känns som att man inte räcker till som lärare, man vill ju att eleverna ska klara sig men nu när de åker blir det svårt att hjälpa dem, säger Annelie Westergren.

TV: En annan Borlänge-skola ger eleverna pengar för att stanna i skolan – se tv-inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Studenten

Mer i ämnet