Torbjörn Roos, verksamhetschef på IVA, berättar om läget med coronapatienter i Dalarna. Han befarar ett hårdare tryck på IVA framöver. Foto: SVT

Gynnsamt läge med covidpatienter på IVA i Dalarna riskerar att svänga

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas intensivvård har inte lika hög belastning som i andra län efter helgerna, men är beredd ifall antalet svårt covid-sjuka skulle öka. Det är möjligt eftersom antalet inlagda patienter i slutenvård är högt just nu.

Med sju patienter inlagda varav fyra i respirator finns det ännu så länge god marginal. Men eftersom antalet covid-patienter i slutenvården redan är högt, så är det troligt att trycket kommer att öka även mot intensivvårdsavdelningen, IVA, enligt verksamhetschefens bedömning.

Två avdelningar

IVA har just nu två avdelningar tillgängliga i Falun jämfört med innan corona när det bara fanns en. Alla covid-patienter i länet tas emot i Falun. I våras behövdes det tre avdelningar där. Men under sommaren kunde man dra ner till bara en.

– Vi har fått återöppna en avdelning igen. Det gjorde vi under hösten på grund av ökningen av patienter som skedde då, säger Torbjörn Roos, verksamhetschef på IVA.

Tursam respirator-tillgång

Dalarna är också välförsett med respiratorer berättar han, vilket beror på lite tur. Regionen hade just fått nya respiratorer strax innan corona-smittan började breda ut sig. De gamla respiratorerna som skulle sändas iväg som bistånd hann aldrig skickas, och finns därför kvar som en fungerande resurs. Det betyder att länet totalt har drygt 25 respiratorer till förfogande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter