• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Grisarna på bilden är inte de som blivit klottrade på. Foto: Johan Bävman/TT

Hakkors målade på grisar på Falu Naturskola – polisanmälan gjord

Publicerad

Under torsdagen upptäckte en anställd vid Naturskolan i Falun att någon sprejat hakkors och annat klotter på två grisar och tält på området, det berättar polisen. En polisanmälan gjordes av chefen på skolan, som drivs av Falu kommun.

En polispatrull kom till platsen och tog bilder på klottret.

– Det var massa hakkors ritade lite överallt. Händelsen är initialt rubricerad som skadegörelse genom klotter, med en anteckning om att det gäller hatbrott, säger Stefan Dangardt, presstalesperson för polisen i region Dalarna.

Jourhavande förundersökningsledare beslutade dock att inte inleda en förundersökning i nuläget.

– Anledningen är att det är uppenbart att det inte går att utreda brottet. Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som skulle leda till att klara upp brottet enligt förundersökningsledaren, säger Dangardt.

Ovanligt att det händer

På Kulturskolan jobbar Gordon Eadie som museibonde. Han berättar att det är ovanligt att de blir utsatta för liknande händelser.

– Det är klart det är tråkigt och känns onödigt. Det är väl någon som söker uppmärksamhet. Men det som hänt är ovanligt, så vi har ingen större oroskänsla. Det finns så mycket annat som är positivt, så vi drunknar i det. Vi har till exempel så trevliga grannar här och får så mycket stöttning.

Han säger att allt klotter förutom det som är på grisarna är bortstädat.

– När det gäller grisarna så blir det nog inte kvar så länge heller. De brukar vara bra på att gnugga sig. Det här gör ingen stor skada på dem, men det är ju ingen trevlig symbol, så jag hoppas få bort det snarast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer