Rolfs båt stals två gånger – anmälan lades ner trots bevis

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Andersson fick sin båt stulen, inte bara en gång utan två gånger. Men trots att tjuvarna fastnat på bild lades förundersökningen ned.

Det var i somras som Rolf Andersson skulle titta till sin båt. När han kom ner till vattnet upptäckte han att den var borta. Han anmälde det till polisen men efter ett par timmar var förundersökningen nedlagd.

– Jag hittade båten lite senare. Då skaffade jag en tjock kedja som jag satte fast båten med i en tall, säger Rolf Andersson.

Sågade ner tall

Men det hjälpte inte. En vecka senare var båten borta igen. Tjuvarna hade helt enkelt sågat ner tallen och bogserat bort den. Några grannar som satt ute och åt frukost fick syn på dom och tog en bild. Men 45 minuter efter polisanmälan var förundersökningen nedlagd, igen.

Och trots att Rolf ringde och berättade att han hade bilder och vittnen så hände inget.

– Man blir ju förvånad. För de som gör sånt här är det ju mer eller mindre riskfritt, så ser jag det iallafall, säger Rolf Andersson.

Svårt att utreda

Jocke Sohlberg är gruppchef för en utredningsgrupp på polisen som jobbar med mängdbrott. Han kan inte uttala sig om det specifika fallet men säger att undersökningar läggs ned om man bedömer att det inte finns något att gå på. Men att det inte hindrar att man öppnar upp undersökningen igen om nya saker tillkommer.

– Sådana här brott är ju svårutredda, ofta finns det inget att gå på, säger han.

Hälften läggs ned

Enligt statistik som SVT Nyheter har tagit fram tillsammans med BRÅ anmäldes det i Region Bergslagen mellan januari och juni 2016 drygt 46 000 brott i kategorin vardagsbrott, eller mängdbrott som det kallas hos polisen. Av dom 46 000 brotten lades drygt 23 000 tusen, alltså hälften ned direkt vid anmälan.

Rolf fick till slut tillbaka sin båt. Polisen hittade den vid en annan sjö några mil bort. Men båtlivet lockar inte längre. Båten ska säljas.

– Det finns ingen glädje kvar i det längre, säger Rolf.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Se hela klippet om Rolfs båtstölder och hör polisens förklaring till varför anmälningar ofta läggs ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.