Foto: SVT

Granskningen Vardagsbrott prisas

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning om Vardagsbrott som resulterade i en lång rad artiklar och TV-inslag i hela landet i våras har vunnit Sveriges televisions pris Sverigepriset för transparent nyhetsleverans.

SVT Nyheter Västs redaktör Anton Svendsen stod för idé, planering och arbetsledning och fick ta emot priset i Berwaldhallen i Stockholm under lördagen.

– Jag är jätteglad. Oerhört roligt pris att vinna eftersom vi har utgått från vad publiken ville se och höra, säger Anton Svendsen.

Vardagsbrott var en så kallad Livegranskning där SVT vände sig till publiken med frågan: ”Har du utsatts för ett brott som skulle gått att lösa?”. Hundratals människor hörde av sig med sina erfarenheter, tips, frågor och synpunkter.

– Det var inbrott, stölder, trakasserier. Brott där polisen har en väldigt låg uppklarningsfrekvens men som många har råkat ut för, säger Anton Svendsen.

Samarbete med publiken

Granskningen var ett samarbete mellan SVT:s samtliga lokala redaktioner, riksnyheterna och publiken. Nyheterna publicerades bland annat i en livechatt som engagerade 45.000 personer.

Även SVT Nyheter Västs reportrar Fouad Yousefi och Cecilia Forsell har del av priset för sitt arbete med granskningen.

– Vi kommer att göra liknande satsningar i framtiden. Att göra journalistik tillsammans med publiken kommer vi göra allt mer framöver, säger Anton Svendsen.

Tanken bakom Sverigepriset är att lyfta fram all den goda journalistisk som görs runt om i hela landet. Sverigepriset omfattar hela nyhetsdivisionen, det vill säga riksnyheter, lokala nyheter, minoriteter och sport. Priset delas ut i sex kategorier och i år är kategorierna tydligt kopplade till SVT Nyheters varumärkesstrategi och nyhetsfundamenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet