Foto: TT

Malmöpolisen förstärks med 18 mängdbrottsutredare

Uppdaterad
Publicerad

18 civila utredare förstärker den grupp inom Malmöpolisen som utreder mängdbrott. Nu hoppas man beta av den växande högen av ärenden – trots att utredarna fortfarande är för få.

– Vi har en pressad situation, dels med tanke på allt som händer i Malmö och dels eftersom vi har ett stort inflöde av ärenden, säger Susanne Stridh, chef för en av sex mängdbrottsgrupper i lokalpolisområde Malmö.

Gått utbildning

De som anställts är inte poliser utan utbildade jurister, beteendevetare och kriminologer som gått en tioveckors utbildning för civilutredare på Linnéuniversitetet.  

– Det är verkligen variation på ärendena vilket gör det intressant och roligt att arbeta med mängdbrott, säger Emmeline Drefs, utbildad kriminolog och en av de nya utredarna i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

SVT granskade

Mängdbrotten samlas på hög hos polisen. Det visade den kartläggning av mängdbrott som SVT Nyheters gjorde nyligen. I Malmö finns just nu 3500 mängdbrott som väntar på att utredas. Trots nytillskottet i form av 18 utredare är poliserna som arbetar med mängdbrott i Malmö för få, menar Susanna Stridh.

– Vi ska vara sextio personer enligt den organisatoriska tablån, vi är inte där än, men med de här nyanställda är vi åtminstone en bit på väg, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.