Hälsingland – Frias för övergrepp på 8-åring

Publicerad
En 38-årig man från Hälsingland frias i hovrätten från anklagelser om sexuellt övergrepp på sitt åttaåriga barn, eftersom han sov och inte visste vad han gjorde.

Den 38-årige mannen frias från anklagelsen om sexuellt övergrepp. Visserligen förgrep han sig på en åttaåring – men sov och var omedveten om vad han gjorde i drömmen, fastslår hovrätten.

Det kan inte uteslutas, skriver hovrätten för nedre Norrland, att han sovit, och under sömnen drömt att han hade sex med sin maka. Men i själva verket förgrep han sig på sitt barn, konstaterar rätten som trots det alltså friar 38-åringen. När mannen vaknade avbröt han övergreppet.

Hovrätten, och även tingsrätten, menar att mannen inte haft ett uppsåt eftersom han sov vid tillfället och därför frias han.

Åklagaren som överklagat den friande domen i Hudiksvalls tingsrätt yrkade vid rättegången på att mannen skulle fällas för grov våldtäkt mot barn och dömas till fyra års fängelse.

Vid rättegången i hovrätten uppgav mannen att han varken kunde erkänna eller förneka det han anklagades för, eftersom han inte varit medveten om vad som hänt och därmed inte heller haft något uppsåt.

Åklagaren Mikael Hammarstrand menade att det var en orimlig tolkning och att övergreppet var kopplat till att mannen druckit sig kraftigt berusad innan han gick till sängs. Men hovrätten valde att gå på mannens linje.

Övergreppet skedde i juli förra sommaren. Barnet var då åtta år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer