Fortsatt ansträngt på sjukhusen i Dalarna – Hälso- och sjukvårdsdirektören: ”Just nu behöver vi en paus”

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvården i Dalarna har befunnit sig i ett tufft läge under pandemin – och efter att restriktionerna slopades den 9 februari är situationen fortfarande mycket ansträngd på sjukhusen i länet.

– Vi har korttidsfrånvaro till följd av att personalen är sjuk, man är hemma för vård av barn och hushållskarantän, säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.

Utöver det tuffa bemanningsläget väntar cirka 4 800 patienter på operationer. Under hösten hade regionen en normal operationskapacitet vilket bidragit till att minska väntelistan, men på grund av den rådande situationen har arbetet inte kunnat bedrivas i samma tempo som tidigare.

– Så snart personalen kommer tillbaka från sjukdom hoppas vi på att kunna skala upp vården, säger Åsa Dedering.

I videon ovan berättar Dalarnas hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Dedering hur vårdskulden ska betas av och hur vårdens beredskapsläge ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.