Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man planerade att öppna fler platser” – hör regionrådet Sofia Jarl (C) om läget med inställda operationer. Foto: SVT

Akut sjuksköterskebrist stoppar operationer i Dalarna – bonus för de som tar extrapass

Uppdaterad
Publicerad

Det är akut sjuksköterskebrist på Falu lasarett vilket har lett till att Region Dalarna tvingats ställa in en del planerade operationer. Nu erbjuder regionen upp till 2 800 kronor i bonus för sjuksköterskor som tar ett extra arbetspass på kirurgkliniken.

– Vi gör det för att förhoppningsvis slippa ställa in fler operationer framledes, säger regionens sjukvårdsdirektör Åsa Dedering.

När SVT Dalarna pratar med sjukvårdsdirektören kan hon inte ge några närmare besked om hur många sjuksköterskor som slutat eller hur många planerade operationer som hittills ställts in.

– Det har varit dialogmöten mellan verksamhetscheferna på medicin och kirurgklinikerna och man har jobbat fram lösningsförslag, säger Åsa Dedering.

Hon poängterar att bonusen även gäller sjuksköterskor från andra avdelningar som väljer att ta arbetspass på kirurgkliniken, efter dialog med respektive chef.

Under fredagen väntas divisionschefen för kirurgi, Tomas Riman, kunna ge en närmare beskrivning av läget.

I videon: Hör den ansvariga politikern Sofia Jarl (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.