Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirurgchefen Tomas Riman berättar hur många operationer som ställts in och vad som händer med de som skulle opererats. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Kirurgchefen om operationsstoppet: ”Hoppas öppna fler vårdplatser till veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta stängda vårdplatser, patienter inlagda på andra avdelningar och framflyttade operationer. Det är resultatet av sjuksköterskebristen på kirurgkliniken vid Falu lasarett. Hur det ser ut framåt är ovisst.

– Vi hoppas kunna  öppna fyra till åtta vårdplatser till på måndag, säger kirurgchefen Tomas Riman som beklagar att patienter som väntat länge på sin operation nu tvingas vänta ytterligare en tid.

Inför bonus

Bonus till sjuksköterskor som tar extrapass är den metod som ledningen nu tar till för att slippa ställa in fler planerade operationer på kirurgen vid Falu lasarett. När en ny schemaperiod inleddes den 17:e oktober visade det sig att nio sjuksköterskor slutat och att det inte gick att operera så mycket som planerat.

Region Dalarna

Facklig kritik

Vårdfacket har riktat kritik mot bonusen som ska få en del att jobba ännu fler timmar, man menar att det kan få konsekvensen att fler sjuksköterskor blir utarbetade.

– Bonusen är en kortsiktig lösning medan vi nu på kort tid behöver rekrytera ett tiotal nya sjuksköterskor, säger Tomas Riman.

30 av 74 vårdplatser på Falu lasarett är stängda i sjuksköterskebristens spår. Totalt är det 3 800 patienter som står i kö för att få en operation i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet