Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur ska han ta sig i mål? Hör Hamish berätta sin strategi för att åka 2 x 90 km och sina första intryck av Mora. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Hamish har landat i Mora – ”Jag tror knappt att det är sant”

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor på resande fot och några långlopp på andra sidan Östersjön, är Hamish äntligen på platsen han drömt om sedan barnsben för att åka Vasaloppet.

  – Det är så spännande att vara här, jag kan knappt tro att det är sant säger Hamish McLean-Perry, skidåkaren från Australien som ända sedan han var liten grabb har haft Vasaloppet högst upp på önskelistan över långlopp han vill åka.

”Så mycket större”

Först på schemat står att spana in de centrala delarna av stan, med målområdet och mässtältet i fokus.

– Den här tävlingen är så mycket större än någon annan jag varit på. Enbart vallningstältet i Mora är större än mässtältet på Kangaroo Hoppet, Australiens längsta skidtävling om 42 kilometer, konstaterar han.

Känner sig äldre

På fredag kommer han att stå på startlinjen i Nattvasan, 90 kilometer, och på söndag åker han Vasaloppet. Frågan är hur fyra långlopp i Estland och Finland har påverkat kroppen.

– Jag känner mig mycket äldre nu än när jag lämnade Australien. Jag är ledbruten och knäna och fötterna har fått ta stryk. Men jag kommer att ta det bit för bit och siktar inte på några snabba tider.

Hoppas på tid under tio timmar

Nattvasan går på skejtskidor, vilket Hamish känner sig bekväm med. Värre är det med Vasaloppet där han tänker åka på ett äldre par vallningsfria skidor med fiskfjällsmönster – något som låter som en utmaning i utmaningen.

– Ja, jag är lite nervös, men jag är glad om bara jag tar mig i mål, medger Hamish och säger att han ändå hoppas på en tid under tio timmar.

Det här är Hamish McLean-Perry

Visa

30 år från Kangaroo Flat, Australien.

Familj:

Emma, 34, och barnen Tessa 2,5 och Edison, 3 månadet.

Bakgrund:

Har som ungdom tävlat i skidskytte, bland annat i den internationella studenttävlingen Universiaden.

Har åkt tre långlopp i ”Worldloppet”-serien. Senast för fem år sedan då han placerade sig på plats 150 och 100 i Dolomitenlauf respektive König Ludwig Lauf.

Plan:

Ska under sex veckor ta sig an en rad långlopp i norra Europa: Tartu Open Track 63 km, Tartu Maraton 63 km, Finlandia-Hiihto 50 km, Nattvasan 90 km, Vasaloppet 90 km, Birkebeinerrennet 54 km.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Från Australien till målet i Mora

Mer i ämnet