Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En känguru kan vara världens sötaste. Men ingen man vill bli nedsparkad av på sin träningsrunda. Klicka på klippet och följ med Hamish McLean-Perrys på vasaloppsträning i Australien Foto: Privat/ Lotta Widlund Furuvik

Han tränar för Vasaloppet bland ormar och kängurur

Uppdaterad
Publicerad

Full sommar och ändå träna för ett långlopp på skidor. Vi har träffat skidåkaren som laddar för Vasaloppet hemma i Australien. Glöm skidrelaterade vurpor – här är vilda djur den största faran.

Sommar och inte en snöflinga så långt ögat kan se. Hamish McLean Perry, 30, är i full gång med förberedelserna för Vasaloppet hemma i Kangaroo Flat, en förort till Bendigo. Roddmaskin och löpning står på schemat.

Speciell plats i hjärtat

– När jag var liten tyckte jag att kvinnor och män som klarar av att åka skidor i 90 kilometer är riktiga hjältar.

– Nu, 20 år senare är jag själv på väg att åka det och flera andra långlopp, säger Hamish som är uppväxt i något så ovanligt som en skidåkande familj i Australien.

Kangaroo Hoppet

Brist på snö är förstås en uppenbar utmaning. Men det finns faktiskt områden som har snö här under den australiska vintern. Ett av loppen i långloppsserien ”Worldloppet” går här – 42 kilometer långa ”Kangaroo Hoppet”.

– När jag första gången hörde talas om att det gick att åka dubbelt så långt på snö som Kangaroo Hoppet trodde jag inte att det var sant. Sedan dess har jag alltid drömt om att få åka Vasaloppet, berättar Hamish.

Faror på träningsrundan

Vasaloppsträningen i Kangaroo Flat möter andra utmaningar än de vi har i Sverige.  Istället för att fokusera på rätt valla gäller det istället att ha koll på att till exempel inte bli nedsparkad av en känguru.  I klippet ovan får du följa Hamish och farorna han möter under en australiensisk träningsrunda.

I klippet nedan berättar Hamish om sina förväntningar på Vasaloppet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om Hamish förväntningar på Vasaloppet i klippet: ”Att få vara en del av ett lopp med 16000 åkare och få ta del av svensk landsbygd” Foto: privat

SVT kommer att följa Hamish väg mot Vasaloppet. Nästa gång vi träffar honom har han åkt norrut och får snö under fötterna.

Hamish McLean-Perry

Visa

Familj:

Emma 34, Tessa 2,5 Edison 3 mån

Bakgrund:

Har som ungdom tävlat i skidskytte, bland annat i den internationella studenttävlingen Universiaden.

Har åkt tre långlopp i ”worldloppet-serien”. Senast för fem år sedan då han placerade sig på plats 150 och 100 i Dolomitenlauf respektive König Ludwig Lauf.

Plan:

Ska under sex veckor ta sig an en rad långlopp i norra Europa -  Tartu Open Track 63 km, Tartu Maraton 63 km, Finlandia-Hiihto 50 km,  Nattvasan 90 km, Vasaloppet 90 km, Birkebeinerrennet 54 km

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Från Australien till målet i Mora

Mer i ämnet