Vasaloppets vd, Eva-Lena Frick, är glad för tillströmningen av internationella åkare.

Australiensare och colombianer – motionärer från all världens hörn åker Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppet lockar skidåkare från hela världen. Inte mindre än 60 nationer är representerade i vinterveckans olika lopp.

 - Det är jätteroligt att vi har en sådan attraktionskraft att människor reser från hela världen för att vara med om vasaloppsveckan, säger Eva-Lena Frick, vd Vasaloppet.

I år kommer åkare från så skilda håll i världen som bland annat Australien, Colombia, USA , Uganda och många europeiska länder.

Att man tävlar för exempelvis Colombia behöver dock inte betyda att man nödvändigtvis reser från Sydamerika och hit.

– Många av de internationella åkarna bor i Sverige eller Norden men vill representera sitt hemland i spåret, säger Vasaloppets pressansvarige, Per Källgren.

Utan tvekan så har Vasaloppet som närmar sig ett 100-årsfirande, hög status i långloppssammanhang, även internationellt.

– Vi är nummer ett både när det handlar om hur länge vi har hållit på och när det gäller antalet deltagare. Den positionen fortsätter vi att jobba för att behålla, säger Eva-Lena Frick.

Internationella tävlanden i Vasaloppet

Visa

• Vasaloppet var från början en nationell tävling. Trycket var dock stort från internationella tävlande. 1948 fick några finska åkare dispens. 1951 blev Vasaloppet en nordisk tävling och därefter en internationell.

• 2018 slogs nationsrekord, då fanns 70 nationer representerade i de olika loppen. Bakom rekordet låg bland annat en skolaklass från Växjö med väldigt många olika nationaliteter, som deltog i Ungdomsvasan.

• John Kristian Dahl, med tre segrar, är den ende utländske åkaren som har vunnit Vasaloppet mer än två gånger.

• I Vasaloppets herrtävling har det vid fyra tillfällen inträffat att samtliga de tre pallplatserna gått till utländska deltagare, nämligen 2004, 2015, 2016 och 2017. Vid ytterligare tre tillfällen har det blivit utländsk dubbelseger: 1977, 2008 och 2014. • I damklassen har det blivit utländskt på de tre pallplatserna en gång, nämligen 2012.

• Flest utländska åkare i toppen av Vasaloppet var det 2015. Jerry Ahrlin blev då bäste svensk på åttonde plats – och hade således sju utländska deltagare före sig.

Källa: Vasaloppet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Vasaloppet 2019

Mer i ämnet