Foto: Unga forskare

Han är årets unga programmerare

Uppdaterad
Publicerad

Faluelev kammade hem första priset i rikstäckande tävling.

Mustafa Al-Janabi från Lugnetgymnasiet i Falun vann första priset som Årets unga programmerare och 10 000 kronor i den rikstäckande tävlingen Unga forskare.

Han vann med sitt projekt ”Interaktiv simulering av proteinsyntes – Explore DNA”.

Proteinsyntes är den process i cellen som tillverkar proteiner. Genom att skapa dataprogrammet Explore DNA går det att förenkla förståelsen för alla steg i proteinsyntesen. Med hjälp av programmet kan du se hur en DNA-sträng, en gen, kodar för ett protein, och även hur förändringar i DNA-kedjan, mutationer, påverkar proteinstrukturen.

– Det fanns ett verktyg som saknades och jag ville skapa det, för mig själv och andra. Det här kommer att påverka min framtid för alltid”, säger Mustafa Al-Janabi.

I juryns motivering till att Al-Janabi får priset står bland annat att ”denna person ser vi kommer komma långt personligt och drivet till att göra vad som helst för att lyckas”. Priset för Årets unga programmerarare delade Unga forskare ut tillsammans med Wasabi web.

Enligt Förbundet unga forskare som står bakom tävlingen rådet det i dag stor brist på duktiga programmerare och förhoppningen är ett tävlingen ska kunna få fler intresserade av programmering.

Utställningen Unga forskare

Sveriges största och enda tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik.

I år tävlade drygt 300 personer i 9 regionala deltävlingar runt om i Sverige.

Finalen avgjordes i Stockholm 3-7 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.