En varg attackerade och dödade tre får. Vargen på bilden är en genrebild. Foto: TT.

Tre får dödade av varg i Dala-Floda: ”Stor risk att den kommer tillbaka”

Publicerad

Trygve Wålstedt blev under natten mot fredagen av med tre får efter att vargar attackerat och dödat dem. Nu känner han stor skuld att han lät det hända.
– Man känner sig skyldig i att man inte gjort tillräckligt för att skydda fåren, säger han.

Dalarnas Tidningar var först med att rapportera om händelsen. Fåren var ute i hagen precis som vanligt när attacken skedde. Det var på ett ställe som elektriciteten i stängslet inte var igång – och därför var det enkelt att ta sig in.

Länsstyrelsens besiktningsmän har gjort bedömningen att det rörde sig om ett vargangrepp.

– Vi har rovdjursstängsel, men fåren gick i en tillfällig hage med för dåligt stängsel. Då är det sådant som kan hända. Vi vet att vi har varg i området, säger Trygve Wålstedt, ägare till Wåhlstedts lantbruk i Dala-Floda.

Han är mest besviken på sig själv.

– Man känner sig skyldig eftersom jag har brustit i mitt jobb att hålla fåren skyddade. Ekonomiskt har det ingen större betydelse, det är väl mest oron.

”Stor risk att vargen kommer tillbaka”

Det här var första gången de blivit drabbade av en vargattack. Nu kommer de att ta in fåren under nätterna.

Finns det en oro att det kan hända igen?

– Ja, det gör det. Vi har haft jägare som har sett spår tidigare, men den här gången blev vi inte förvarnade. Och risken är stor att vargen kommer tillbaka.

Trygve Wålstedt berättar att de tidigare haft två hundar som vaktat fåren, men som de nu inte längre har kvar. Han tror att det kan ha något med det att göra.

– Jag upplevde att de höll vargen på avstånd. Det behöver inte vara så, men jag vet att vi inte hade vargen på nära avstånd när de fanns, säger han.

Vill du diskutera vargfrågan? Gå in på svt:s sajt Sverige möts där folk med motsatta åsikter matchas ihop för en pratstund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer