Han försöker bygga världens finaste fiol

Uppdaterad
Publicerad

I en liten verkstad i Lima pågår just nu ett årslångt arbete med att försöka bygga världens finaste fiol.

Bakom bygget står en av Sveriges bästa fiolbyggare som nu avslöjar det hemliga knepet för att försöka vinna det inofficiella världsmästerskapet.

 – Fåfänga, skojar violinbyggarmästare Jan Larsson i Lima.

Det krävs skarpa ögon, vassa verktyg och ett oändligt tålamod. Då kan man bli bäst i världen på att bygga fioler.

Jan Larsson i Lima försöker nu – för sjunde gången.

 – Det tar ungefär 350 timmar. Det gäller att hålla fokus, säger han.

Gått till final varje gång

Bygget av fiolen som ska tävla pågår under ett helt år.

Sen ska den visas upp vid det inofficiella världsmästerskapet som hålls i bygglegenden Stradivarius hemstad Cremona i Italien. Tävlingen arrangeras bara vart tredje år – och nästa gång är i augusti.

Jan Larsson har gått till final vid alla tidigare försök. Flera hundra hantverkare deltar och som bäst har han blivit nia i tävlingen.

 – Att vara med i tävlingen är ett sätt att skärpa till sig, att se så man håller måttet fortfarande. Det är många nya fiolbyggare som deltar och man tävlar ju liksom mot dem, säger han.

Omfattande arbete

Men för att bli så här bra behöver man ett dessutom ett bra öra – fiolen ska ju inte bara vara fin – den måste ju låta bra också.

 – Det är nya träbitar som måste vibreras igång. Ju mer den är spelad, desto bättre blir den. Men man måste ju vara försiktig med den också, säger Jan Larsson.

Själva kroppen är redan klar – åtta månader innan tävlingen. Han har gjort tre olika snäckor – den övre delen där stämskruvarna sitter – innan han slutligen valde den som nu sitter på fiolen.

Nu väntar ett omfattande arbete med lackning.

Fakta: Jan Larsson – en av Sveriges bästa violinbyggarmästare

Jan Larsson har byggt fioler i över 30 år. Totalt mer än 140 stycken. Han är en av sveriges bästa och en av få certifierade violinbyggarmästare och har sin verkstad i bostaden hemma i Lima.

Och med så mycket erfarenhet så har man förstås som extra bonus ett hemligt knep också. Ett knep som kanske räcker till en ännu högre placering den här gången.

 – Fiolen ska vara i ett solarium. Kanske fyra veckor. Det gör att själva träet får en brunare färg som är bra. Då behöver man inte lika mycket lack på den sedan, säger Jan Larsson.

Som själv konstaterar.

 – Solariet är en institution för fåfänga instrument!

Och den där lite koketta egenskapen gäller nog inte bara själva fiolen. Byggaren själv kanske också ska ha en släng av den.

 – Jag är väl lite fåfäng som vill tävla. Det är väl en omöjlighet att vinna men jag ska göra mitt bästa, säger Jan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.