Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Karlssons vän omkom i en olycka här på fjällvägen i Sälen för 20 år sedan. När nu ännu en fotgängare körts på alldeles intill, kommer nya krav på gångbana efter riksvägen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Andreas vän kördes ihjäl längs fjällvägen i Sälen – kräver gångbana efter ny olycka

Publicerad

En 20-årig fotgängare omkom för 20 år sedan bara en liten bit från platsen där förra helgens liknande olycka inträffade på fjällvägen i Sälen.

– Det var en skolkompis som blev påkörd här. När jag passerar platsen så kommer det upp i minnet, säger Andreas Karlsson.

Under de senaste 30 åren har två fotgängare dödats och flera har skadats allvarligt efter att de blivit påkörda på riksvägen som går genom turistområdet i Sälenfjällen.

Vägen som går över hela fjället saknar gång- och cykelbanor.

Nya olyckan nära tidigare dödsolycka

Andreas Karlsson som bor i Sälen var vän med den 20-åring som för 20 år sen kördes ihjäl bara några hundra meter från den plats där en ung fotgängare blev påkörd förra helgen.

20-åringen blev påkörd när han korsade vägen på väg till en buss vid Högsfjällscenter.

Kräver gångbana över fjället

– Det är bra om vi tar tag i det här nu och gör en gångbana. Det rör sig ju så många människor här, det är ju Dalarnas största stad under vintern så det är ju en självklarhet, säger Andreas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.