Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är anläggningarna som stängs

Uppdaterad
Publicerad

År 2008 fanns 32 skidanläggningar i Dalarna. I dag finns bara 25 kvar i drift.
Sju anläggningar har stängts eller lagts i malpåse. Det betyder att en anläggning somnar in varje år.

SVT har kartlagt alla alpina skidanläggningar som finns i Dalarna. Av de 32 anläggningar som fanns för sju år sedan hade då 27 möjlighet till att tillverka konstsnö.

Men fem anläggningar saknade då konstsnöanläggning. Konstsnö är nästan ett måste för att driva alpina skidanläggningar i dag. Endast Grövelfjäll och anläggningen Näsfjället klarar i dag att hålla öppet en någorlunda lång säsong utan konstsnö.

Svårt att klara sig utan konstsnö

Nästan hälften av de anläggningar som inte hade konstsnöanläggningar för sju år sen har stängts. Skidanläggningen i Mörkret utanför Särna har slagit igen helt och pisterna i Lövåsen i Grövelsjön kommer inte att hållas öppna den här säsongen.

Men även skidanläggningar som kan tillverka konstsnö tvingas slå igen eller läggas i malpåse. Anläggningen Hunflen i Äppelbo är en av dem. Där har det varit stängt i två år nu och Vansbro kommun har sagt nej till ett avgörande bidrag inför den kommande vintern. Äppelbo AIK som driver Hunflen har ändå inte gett upp helt med att försöka hitta andra finansiärer till den kommande vintern.

Andra satsar på längdskidåkning

Men anläggningen Wäsabergen i Älvdalen är stängd sen några år och Bergebobacken i Borlänge har slagit igen – delvis av säkerhetsskäl men också för att främst satsa på längdskidor vid anläggningen.

Anläggningen Svärdsjöliften i byn Hillersboda utanför Falun har hållit stängt en tid. Nu har nya ägare tagit över och siktar på att försöka öppna under den kommande vintern.

Ideella krafter

Flera av de små anläggningarna i Dalarna drivs av ideella krafter. Flera av dem är beroende av kommunalt stöd för att överleva.

De stora skidanläggningarna har alla investerat mycket pengar för att kunna tillverka mycket konstsnö på kort tid.

Lindvallen, Stöten och Kläppen i Sälen har nyligen investerat i stora nya anläggningar med tillgång till stora vattenmängder. Idre fjäll tillverkar numer mycket konstsnö som sparas över sommaren för att kunna läggas ut både i längdspår och pister tidigt under hösten.

Mycket resurser går åt

En granskning visar att skidanläggningarna i Dalarna totalt sett använder ström endast för att tillverka konstsnö motsvarande mängden för att värma upp 630 villor under ett helt år. Samma anläggningar använder för att tillverka konstsnö, lika mycket vatten som skulle fylla sex anläggningar med vatten av motsvarande volym som arenan Globen i Stockholm. Sex vattenfyllda Globen ger alltså den snö som behövs under en vinter i pisterna i Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – snö

Mer i ämnet