Följ med till Gustav Vasas övernattningsgård – som kanske inte ens fanns på Gustav Vasas tid? Foto: Sofie Lind/SVT.

Här är gården som Gustav Vasa inte övernattade i – 150-årigt misstag upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Vasas färd genom Dalarna är mytomspunnen och nu har hembygdsföreningen i Transtrand kommit fram till att konungens övernattning på just Olnispagården i Sälen är mindre trolig. Anledning?

Gården misstänks ha rests 150 år efter Vasas genomfärd.

Det är bland andra Näs Olle Tranberg som har tittat närmare på gårdens historia. Upptäckten kunde egentligen göras tack vare Gustav Vasas egna reformer.

– När Gustav Vasa kom till makten tog han ett rejält tag om skattesystemet i Sverige och införde skattelängder och årliga räntor. Och med hjälp av de här kan vi följa vilka som har bott och ägt gårdar och brukat dem från 1530-talet ända fram till kyrkobokföringen tog vid på 1600-talet. Det är ett fantastiskt bra material, säger Olle Tranberg.

Vasaloppet

Kan ha byggts 150 år för sent

Istället för att gården ska ha byggts på 1500-talet, som man trodde för 90 år sedan, så är det mer troligt att den restes på 1650-talet.

– Hade vi inte de här historierna om Gustav Vasa och Olnispagården så hade gården troligtvis inte blivit uppmärksammad redan på 1920-talet. På 1940 var gården i riktigt dåligt skick och det var risk att den skulle rivas. Därför är det nog tack vare de här ”hitte-på”-berättelserna som gården finns kvar än idag, så det ska vi glädjas åt, säger Tranberg.

Vad han tror att de nya fynden innebär för gårdens framtid ser du i videoklippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet